Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) 0-14 yaş grubunda yer alan tüm bebek ve çocukların gerek süt dişlerinin gerekse de daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve oluşabilecek hastalıkların tanı ve tedavisini kapsayan süreci temsil etmektedir.
Doğumla başlayarak ergenlik döneminin sonlarına kadar devam eden zaman diliminde bebek ve çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile alakalı olarak ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel problemleri inceleyen ve bu sorunlara çözüm getiren bir bilim dalı olan Çocuk Diş Hekimliği Fluorid Uygulamaları, Yer Tutucu Uygulamaları, Fissür Örtücü Uygulamaları ve Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi aşamalarından oluşmaktadır. Tüm bu aşamalarda ortaya çıkan problemlerin çözümlenmesi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte esas olarak hasta – hekim ilişkisine dayanmaktadır.
Süt dişleri daimi bir dişe oranla içerisinde daha fazla organik madde barındırmaktadır. Bu nedenle daimi dişlere kıyasla daha kolay ve daha hızlı çürüyen süt dişleri belirli periyotlarla kontrol edilmelidir.
Çocuk Diş Sağlığı kapsamında gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinde her ne kadar başarı elde edilsede burada yani pedodonti sahasında esas olarak dikkat edilmesi gereken detay çocukların ortalama her altı ayda bir diş hekimi kontrolüne tabi tutulması gerçeğidir.
Ortalama altı ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen kontroller yardımı ile ağız ve diş sağlığını tehdit edebilecek her türlü riskin tespiti ve önlenmesi mümkündür. Çocuk Diş Hekimliği’nde önemli olan problemlerin erken tespiti ve tedavisidir. Erken tanı ve tedavi çocukların fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.