Gömülü dişler, normalde ağız içinize çıkmasını beklediğimiz ancak çeşitli sebeplerle sürememiş, dişetinin veya kemiğin altında çenelerimizin içinde kalmış olan dişlerdir.

20 yaş dişleri, en sık gömülü kalan dişlerdir. Köpek dişleri, küçük azı dişleri veya ‘surnumerer’ dediğimiz fazladan oluşmuş dişler de çenelerimizde gömülü halde duruyor olabilirler.

Gömülü Dişler Hangi Durumlarda Alınmalıdır?

1 - Dişeti enfeksiyonuna (Perikoronitis) sebep olmuş yarı gömülü dişlerin varlığı
Özellikle 20 yaş dişleri, çenelerimizdeki yer darlığına bağlı olarak sıklıkla gömülü kalırlar. Yarı gömülü kalan yani bir kısmı ağız içimizde görünen, diğer kısmı dişeti altında kalan 20 yaş dişleri, dişeti enfeksiyonu oluşturmaya aday dişlerdir. Ağız içine çıkan bölümden dişeti altına kolaylıkla gıda birikimi/sıkışması olur ve bölgedeki dişeti ve çevre dokuda ‘perikoronitis’ dediğimiz enfeksiyonlara sıklıkla rastlanır.
20 yaş dişinizin etrafındaki kızarıklık, şişlik, bölgeden gelen kötü koku, kulağa yayılan ağrı, yutkunma güçlüğü lenf bezlerindeki şişlik, perikoronitisin belirtilerindendir.
2 - Komşu dişleri sıkıştıracak açıda olan / sürme potansiyeli olan / baskı tarzında ağrıya sebep olan dişlerin varlığı
3 - Yatık/açılı olan, komşu dişlerle ilişkili olan gömülü dişler
Komşu dişlerde çürük oluşuma sebep olabildiği gibi bu dişlere baskı yaparak köklerine zarar verebilir, ağrıya sebep olabilir veya diğer dişlerimizi sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık oluşumuna sebep olabilirler.
4 - Gömülü dişin etrafında kistik oluşum riski bulunması
Dişlerimizin oluşum aşamasında köken aldığı yapılara ‘folikül’ denir. Folikül denilen bu yapılarda görülen genişlemeler, çenelerde kist oluşumuna zemin hazırlar, dolayısıyla bu durum gömülü dişlerin alınmasını gerektirir.
5 - Ortodontik sebepler
Ortodontik tedavi öncesi çenelerde yer açmak veya ortodontik tedavi sonrasında düzgün bir şekilde sıralanan dişlere baskı/ kuvvet gelmesini önlemek amacıyla gömülü dişlerin çekilmeleri gerekebilir.

Gömülü Diş Ameliyatı Zor Mudur?

Gömülü diş ameliyatı kolaylık-zorluk seviyesi gömülü dişin pozisyonu, derinliği ve açısına bağlı olarak değişmektedir. Dişetine gömülü veya yüzeyde olan dişlerin çekimi oldukça kısa sürerken, derinde gömülü ve açılı dişlerin çekimi daha uzun süren cerrahi işlem gerektirir ancak en zor pozisyona sahip gömülü diş ameliyatında bile doğru anestezi tekniği ile işlem sırasında ağrı-acı duyulmaz. Gömülü diş ameliyatının zorluğu, hastanın işlem sonrası hissedeceği şişlik ve operasyon sonrası ağrıyı etkiler. Bu ağrı ve şişlik hekiminizin önerileri ile kontrol altına alınan normal ve beklenen durumlardır.

Gömülü Diş Ameliyatı Acı Verir Mi?

En zor pozisyona sahip gömülü diş ameliyatında bile ağrı, acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi tamamen en az 3-4 saat uyuşuk kalacak şekilde uyuşturulur, dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem sırasında ağrı-acı duyulmaz. Anestezik maddeler baskı-basınç hislerini yok etmez, dolayısıyla işlem sırasında basınç, baskı, dokunma hisleri duyulur ancak bu hisler acı ve ağrı gibi rahatsızlık verici hisler değildir.