İmplant Tedavisi
İmplant Nedir?
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini yeniden sağlamak amacıyla, kişinin/hastanın dokusu ile uyumlu titanyumdan üretilmiş yapay diş kökünü çene kemiğine yerleştirme işlemine implant denir. İmplant yapımında kullanılan titanyum maddesi diş eti ve çene kemiği ile uyumu son derece mükemmel bir madde olup, alerjiye veya başka bir hastalığa yol açmaz.
Neden İmplant?
Diş eksiklikleri sebebiyle çene kemikleri kuvvete maruz kalmadıkları için zamanla erimeye başlar. Çene kemiğinin erimesi kemiğe komşu olan diş etinin de zamanla azalmasına sebep olur. İmplant ise diş eksikliği durumunda dişin doğasını taklit eder ve var olan kemiğin yapısının korunmasına yardımcı olur. Kemiğin yapısının korunması diş etinin, dudak ve yüz kaslarının dinç görünmesi gibi olayları beraberinde getirir. Bazı durumlarda diş eksiklikliklerinde zirkonyum veya porselen köprüleri de tercih edebilebilmektedir. Ancak, bir köprü yapılaak diş eksikliği giderilmeye çalışılırsa zamanla bu eksik diş bölgesindeki kemiğin erimesi devam edeceği için kemik miktarı ve dolayısıyla o bölgedeki diş eti miktarı ve sağlığı korunamaz.
Kimlere İmplant Yapılabilir?
18 yaşından küçük olmamak şartı ile genel sağlık durumu iyi olan, çene kemiği uygun, hiç dişi olmayan veya tek diş eksikliği olan kişilere implant uygulanmaktadır. Ancak bazı sistemik hastalıkları olan ( kontrolsüz diabet Türk toplumunda başta gelen bir hastalık) hastalarımızın implant tedavilerini diğer hastalıklarının doktorlarıyla iletişim halinde olacak şekilde planlayarak yapmak en doğrusudur.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır ve Sizi Bekleyen Süreç Nasıldır?
İmplant tedavisi öncesinde öncelikle hastanın dişlerinin ve çene yapısının detaylı muayenesi ve röntgeni gereklidir. Bu muayeneler sonucunda çene kemiğinde hekimin uygun gördüğü yerlere yerleştirilen implantlar, gündelik yaşamda sizi asla rahatsız etmeyecek yapılardır. Lokal anestezi ile implantlar yerleştirildikten sonra, operasyon sonrasında yalnızca hafif ödem meydana gelmektedir ve bu durum yaşam kalitenizi olumsuz olarak etkilemez. Tedavi sürecinde, implantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra implantlar kemik ile bütünlük sağlayana kadar bir süre diş etinin altında bekletilir. İyileşme sürecinin tamamlanması ile birlikte, implantın üzerine iyileşme başlığı adı verilen küçük bir metal parça takılmaktadır. Bir hafta ile on gün arasında değişen iyileşme süresinin ardından, diş etleri protez diş için hazır hale gelir ve implantların üzerine protezin yapımına geçilir.
İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
1 - Diş eksikliklerinin tedavisinde doğal dişe en yakın tedavidir.
2 - İmplant sonrası yapılan protezler de, kişinin doğal dişlerine en yakın yapıda olurlar.
3 - Klasik hareketli protezlere ve köprülere göre daha iyi çiğneme ve konuşma işlevi sağlanır.
4 - Diğer metotlara göre daha uzun ömürlüdürler.
5 - İmplant tedavisi sayesinde diş eksiklikleri sağlam dişlere zarar vermeden giderilir.
6 - Tüm ağız diş eksikliklerinde total protezlerin tutuculuğunu arttırır. Total protezlerin özellikle alt çenede tutuculuğu azdır, bu nedenle alt çeneye 2 implant yerleştirilerek, total protezin tutuculuğu arttırılabilir.
7 - İmplant operasyonları sonrası ağrı çok az rastlanılan bir durumdur. Zaman içinde çene cerrahisi uzmanlarının deneyimleri sayesinde hastalar için konforlu bir tedavi yöntemi olmuştur.