Diş Protezleri
Diş, diş eti ve çevre dokuların farklı nedenlerden dolayı hasar görmesi ya da kaybedilmesi durumunda uygulanan protez diş, hastaya özel olarak hazırlanır. Böylece kişinin sağlıklı çiğneme fonksiyonuna kavuşması sağlanmakta olup ayrıca konuşmasının düzelmesini ve kişinin tekrar estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamaktayız. Diş protezleri sayesinde hastalarımızın düşen yaşam kalitesini arttırmış olmaktayız.
Kişiye özel olarak üretilen diş protezleri, hastanın ağız yapısına tam uyum sağlayan, rahat kullanılabilen, ağız içine sabitlenebilen ya da ağza kolayca takılıp çıkarılabilen yapay dişler olarak da tanımlanabilir. Hastaların yeni dişlerine alışması birkaç ay sürebilir.
Protezin ilk kullanıldığı aylarda yeni dişlerden dolayı garip hissetme, çiğneme ve konuşma esnasında rahat edememe gibi durumlarla karşılaşabilirler. Bu durumlar ve ağızda hissedilen dolgunluk ya da gevşeklik hissi normaldir. Alışma süreci olarak da tanımlanan bu süre boyunca kişinin yanak kasları ve dili, protez dişe alışmaktadır.
Protez Dişler Hangi Aşamalardan Geçilerek Yapılır?
1 - Ölçü: İlk olarak protezin yapılması için bir ölçü kaşığı ve uygun ölçü malzemesi kullanılarak ağzın ölçüsü alınır.
2 - Ölçü: Alınan ölçülerden elde edilen alçı modeller ile ağza standart ölçülerdeki kaşıklardan çok daha uygun kişinin ölçüsüne özel kaşıklar hazırlanır ve tekrardan kişinin ağzından ölçü alınır. Bu kaşıklarla alınan ölçü kişiye özel ve çok daha nettir.
Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?
1 - Sabit Protezler (Porselen kaplamalar, zirkonyum kaplamalar,lamine tedavileri)
2 - Hareketli Protezler ((Tam) Total Protezler ve (Parçalı) Parsiyel Protezler)
3 - İmplant Üstü Protezler